© 2019 All material protected.

James Lambiasi ARCHITECT

  • White LinkedIn Icon
  • Instagram B&W

Hiroo H Residence

Completion: 2013

Location: Tokyo

Function: Residence (Condominium renovation)

Area: 103m2 


This is a renovation project for a condominium residence located in Central Tokyo.  As client has an appreciation for her lifestyle while living abroad, the request was to create within the existing typical Japanese apartment a New York "Pre- War apartment" feel.  While trying to introduce "classic" elements within the design we also wanted to keep the atmosphere casual and easy to use.  Emphasizing the arrangement of rooms though symmetrical axes helped to convey the "classic" appeal of western apartments.  Furthermore, generously sized baseboards and door frames helped to distinguish the style of the home from the typical Japanese apartment.  White baseboards created sharp contrast with the dark herringbone flooring, and different color accents of paint or tile helped to punctuate a feeling of discovery as one enters each room.

 

 

広尾H邸

竣工年:2013

Location: 東京都

Function: 住宅(マンション住戸改修)

Area: 103m2 

 

都心の住宅街にあるマンション住戸のリノベーションです。クライアントは海外在住経験が長いことから、ニューヨークの「プレ・ウォー・アパートメント」のスタイルに見られるようなクラシカルでありながらカジュアルな雰囲気を残した、使いやすい住宅とすることを目指しました。

具体的にはシンメトリーや軸線を強調した平面計画をつくり、ドア枠や巾木を幅広な部材とすることでクラシカルな雰囲気をつくる一方、壁面に様々な色彩やモザイクタイルといったアクセントとなるマテリアルを配することで、重厚になりすぎずカジュアルな親しみやすい雰囲気をつくるようにしています。

こうしたデザインの結果、クライアントのライフスタイルにフィットした、本来的な意味でのウエスタン・スタイルの生活が可能な穏やかな住空間となりました。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload