© 2019 All material protected.

James Lambiasi ARCHITECT

  • White LinkedIn Icon
  • Instagram B&W

Okamoto Residence

Completion: 2012

Location: Tokyo  

Function: Single Family Home

Area: 450m2 


Although located in the densely populated Tokyo suburbs, this house is located at the base of a wooded hill nestled within a small forest. Because of the special nature of this site, the house was able to especially open to the outside without compromising the privacy of the owner.  All of the spaces of the house were meant to be open and airy, connecting to the outside via expansive windows, and zoning of the different rooms was achieved by subtle floor height differences instead of harsh wall divisions.  The bedrooms above radiate around the central living space, allowing for the family to remain connected throughout the whole house.  The materials of the house were sharply contrasting white walls and pink granite, creating a play and rhythm between the materials that reflects the nature of connection between each room.

 

 

岡本レジデンス

竣工年:2012

所在地: 東京都

用途: 専用住宅

床面積: 450㎡


都内には珍しい、緑豊かで閑静な住宅街に立地する住宅です。敷地周辺が森林に囲まれている為、プライバシーとセキュリティーを守りながら周辺環境に対して開かれた住宅とすることを意図しています。内部はダイニングホールの吹抜け空間を中心に居室を配し、階段やスロープを使って緩やかな高低差でつながることで家族全体が一体的につながることが出来るような住宅となるようにしました。白を基調としたスタッコや石などのマテリアルを使用し、ガラスやルーバーを多く使うことによって内と外、部屋と部屋の境界が曖昧になって明るくつながった空間となるようにしています。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

photos: Naoomi Kurozumi

 

Please reload